17 poze   6641 vizite

altoirea in despicatura

ALTOIREA IN DESPICATURA
Am sa va prezint o metoda foarte usoara de altoit pomii fructiferi.Nu aveti nevoie de scule sofisticate pt aceasta operatiune.
Aveti nevoie de:Un cutit mai lat in lama pt spintecarea portaltoiului,banda de izolat,mastic pt protejarea zonei altoite,un cutit bine ascutit pt cioplirea altoiului,un ciocan,o surubelnita sau o pana de lemn.Fig.1.
Aceasta altoire in despicatura o putem face incepand cu luna Martie.Observatie:Daca altoiti cires este bine sa nu amanati altoirea in despicatura.Ciresii au tendinta de a inbobocii primavara de vreme.In concluzie...vom altoii ciresii la inceput de martie si nu in luna aprilie.Sa tineti cont de acest sfat in legatura cu ciresii.
Despre portaltoii in despicatura:Pt altoirea in despicatura vom folosi portaltoi cu o grosime intre 2,3,4,5,6 cm in diametru.Cam asa sa fie diametrul in grosime la portaltoi.Va recomand sa altoiti pomii acolo unde au crescut portaltoii.Fie in gradina sau la camp,padure.Motivul este ca seva va suda bine cicatricele si altoirea va fi sanatoasa.Dupa 1 Noiembrie aduci pomii care sau prins din camp,padure si ii plantezi definitiv in locul ales.Urmariti procedura de altoire.
1:Taiem portaltoii la o inaltime de 30 de cm de la sol in sus.Alegem o zona fara cioate.
2:Spintecam pe mijloc portaltoiu 4,5 cm in jos.Pozitionam lama cutitului pe mijlocul cepului portaltoiului.Cu ciocanul...cu grija...lovin usor cutitul in partea de sus.Fara graba.
3:Scoatem cutitul afara.Acum bagam in mijlocul crapaturei o surubelnita sau o pana de lemn.Idea este de a largi usor...deschizatura pt a putea introduce altoii in locasul facut.Atentie:Nu largiti tare crapatura cu surubelnita sau cu pana de lemn decat foarte putin.1,2 milimetrii.
4:Confectioanarea altoiului:Avem nevoie de un altoi cu doua fete cioplite pe ambele fete sub forma de pana.Cioplirea o facem in lemn sub ultimul mugure de jos pe o lungime de 3 cm.,Pt cioplire folosim un cutit foarte bine ascutit.Este indicat sa cioplim altoiul pe ambele fete fara prea multe denivelari.Altoiul il lasam la maxim 3 mugurasi.
5:Introducerea altoiului:Dupa confectionarea corecta a altoiului...il introducem corect in locasul facut.De regula se introduc 2 altoi pe ambele parti a crapaturii portaltoiului.Dar...merge si un singur altoi pe o singura parte.Primul mugure de jos la altoi va fi pozitionat in afara cepului si nu in launtrul lui.De retinut:Introducem altoii in portaltoi pana la nivelul scoartei portaltoiului.Adica scoarta ramasa la altoi va fi exact pozitionata in pozitie verticala cu scoarta portaltoiului.Acum scoatem surubelnita sau pana de lemn din mijolcul cepului.Altoii vor fi presati de lemnul portaltoiului.Urmarim ca altoii sa fie bine fixati in portaltoi.
6:Legatul altoiului:Legam zona crapaturii cu banda de izolat.Incepem de jos si venim cu banda in sus pana la cepul portaltoiului.Idea este sa strangem putin legatura bandei de izolat pe trunchiul portaltoiului pt a nu patrunde apa in crapatura.Sus in zona crapaturii la cep...vom astupa tot cu bucati de banda pt a nu patrunde apa si aierul.Dupa care dam bine la cep cu mastic pt altoit sau cu lumanare topita.Sus la cepul altoiului dam cu mastic la fel.
7:Legatura va fi data toamna dupa 1 Noiembrie.Atunci se pot scoate din pamant si muta daca sunt altoiti pomii la padure.
Nota:Pe timpul verii...rupeti lastarii tineri care dau sa creasca din trunchiul portaltoiului.Acest lucru nu este neaparat obligatoriu.Daca nu aveti timp sa vizitati vara altoii nu va bateti capul cu ei.Nu se intampla nimic.Daca altoiti pomii la padure...protejati-i cu niste araci de lemn batuti in jurul lor.Sa nu fie rupti de animale.Sper ca vau ajutat sfaturile mele.Succes!



Albumul selectat nu contine nici o poza.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.